Så håller snittblommor längre
Här är några råd till dig som gör att dina snittblommor håller längre.
1. Använd rena verktyg. Snitta blommorna med en ren kniv och sätt dem i en ren vas fri från avlagringar och bakterier.
2. Ge blommorna färskt, kallt vatten. Gammalt vatten innehåller ofta bakterier och därför ska man aldrig återanvända gammalt vatten till blommorna. Kallt vatten är bättre än varmt eftersom varmt vatten gynnar bakterietillväxten. Med andra ord är det ingen fara att tumma på regeln att ge hårda stjälkar vamt vatten och mjuka stjälkar kallt.
3. Snitta rätt. Använd en vass kniv och snitta stjälken jämnt på diagonalen. Syftet med snittet är att vattnet lättare ska absorberas upp i knoppen. En dåligt snittad yta klämmer ihop i stjälken och har snarare motsatt effekt.
4. Rätt temperatur. Det viktigaste för snittblommors välmående är att temperaturen är jämn och helst cirka 10 grader. Så kallt vill de flesta av oss inte ha inomhus, men till exempel är det bra att inte ställa blommorna brevid spisen eller liknande.
5. Ta bort de nedersta bladen. Om bladen ligger i vattnet bildas polyfenol som ger ökad tillväxt av mikroorganismer vilket får blommorna att må dåligt.
6. Håll borta från frukt. Frukt, barrväxter och gamla blommor utsöndrar etylengas som påskyndar mognadsprocessen, det vill säga får dem att ruttna snabbare.